Články

Materiály: Organická bavlna GOTS – ekologická volba pro vaši udržitelnou módu

Je velmi pravděpodobné, že je váš šatník plný oblečení z bavlny. Její vlastnosti jí totiž přímo předurčují k tomu, že je ideálnímvšestranným materiálem pro výrobu veškerých tkanin a pletenin, najít ji můžete i v krajce nebo jako příměs k jiným látkám.

Jaké vlastnosti to jsou a kde se bavlna vzala?

Bavlna je přírodní vlákno, které získáváme přímo z rostlin bavlníku. Jde o jednu z nejrozšířenějších plodin na světě v textilním průmyslu, která se pěstuje ve více než 80 zemích po celém světě.

Bavlněné materiály jsou úžasně všestranné a ceněné pro svou měkkost, pevnoststálost. Nesporné výhody má bavlna i co se týče stálobarevnosti, skvěle také vede teplo a odvádí pot, nežmolkuje, je antistatická a rozhodně se vám z ní bude dobře šít.

Z bavlněných látek můžete dále vybírat z popelínu, vhodného především na šití košil a halenek, bavlněného saténu, který je skvělý pro výrobu povlečení nebo třeba spodního prádla nebo flanelu, ze kterého vytvoříte úžasné deky nebo pyžama. Pokud vám to ale nestačí, máme pro vás BIO bavlnu.

BIO bavlna – vyplatí se?

BIO výrobky v dnešní době rychle nabírají na popularitě, je ale BIO bavlna lepší a udržitelnější volbou než klasické bavlněné vlákno, které označení BIO nenese?

Jako biologicky odbouratelná přírodní tkanina je klasická bavlna jistě šetrnější k životnímu prostředí než vlákna syntetická. Ovšem BIO bavlna a výrobky z ní posouvají udržitelnost ještě o krok dále.

Jelikož je samotný bavlník náchylnější k různým škůdcům, přistupuje se při výrobě klasické bavlny i k použití pesticidů, umělých hnojiv, případně k použití jiných chemických látek, které mohou způsobit alergickou reakci citlivé pokožce. Pokud se problém s citlivou pokožkou nebo alergiemi týká i vás, nebo se chystáte šít pro ty nejmenší, určitě se vám vyplatí sáhnout po BIO bavlně s certifikátem GOTS.

BIO bavlna s certifikátem GOTS (Global Organic Textile Standard) se pěstuje metodami, které mají nízký dopad na životní prostředí. Pokud se látka pyšní certifikátem GOTS, znamená to, že je přísně kontrolováno její zpracování i její samotné pěstování, a to bez jakýchkoliv látek nepřírodního původu. Můžete si být jisti, že pokud si pořídíte organickou bavlnu s certifikátem, že se vám dostane do rukou jen to nejlepší a ekologicky udržitelné vlákno.

Výrobky vyrobené z certifikované bavlny vám prostě budou dělat ještě větší radost, když víte, že byla vyrobena udržitelným způsobem.

Co z BIO bavlny s certifikátem GOTS mohu vytvořit?

Naprosto vše, co můžete vytvořit z bavlny bez certifikátu jen s tou výhodou, že materiál bude ještě o něco měkčí a hlavně hypoalergenní. Předurčuje ji tak hlavně na šití věcí pro miminka jako jsou hnízdečka, látkové hračky, bodíčka, tepláčky, nebo trička. Sebe můžete vystrojit do nových bavlněných šatů nebo triček, legín nebo kardiganů. Meze se nekladou ani pokud budete chtít vytvořit výrobky do interiéru, kdy můžete ušít ubrusy, povlaky na polštářky, prostěradla, závěsy a vlastně prakticky cokoliv na co si vzpomenete a co se vám zamane. Je jen na vás, jestli si vyberete metráž z široké nabídky tkanin nebo úpletů.

Na zakončení triček, šatů a jiných výrobků se vám budou hodit náplety, které můžete pořídit také v BIO kvalitě.

Rádi byste o něco pevnější a teplejší materiál? Sáhněte po BIO teplákovině.

Chcete si ušít košili nebo třeba jemné závěsy? Vedle nebudete, pokud sáhnete po BIO popelínu.

Jaké jsou typy pro šití BIO bavlny?

Bavlna je jedním z nejjednodušších materiálů pro šití a poradí si s ní i naprostý začátečník.

Pokud šijete z bavlněného plátna, pro ty nejlepší výsledky je vhodné v průběhu šití látku žehlit. V případě úpletů je dobré používat vhodnou streč jehlu a látku při šití nenatahovat, aby se nám pod rukama nezkroutila. 

Látky z bavlny se při prvním praní mohou lehce srazit. Existují dva tábory, kdy jedni tvrdí, že je potřeba látku před použitím vysrážet. Zbavíte ji tak případných chemikálií (což u BIO bavlny řešit nemusíte) a přesně víte její rozměry po vysrážení, které se dalším praním již nezmění. Pokud však látku předem vyperete, může se stát, že již nechytíte správný směr nitě, případně seperete případnou impregnaci, kterou má látka pro lepší manipulaci s ní. Můžete vyzkoušet i třetí variantu, a to vyprat malý čtverec látky např. o rozměrech 10 x 10 a hned uvidíte, zda a o kolik se látka případně srazila. To můžete přizpůsobit vašemu šití.

Vašim kreativním projektům již nic nebrání.

A jak o BIO bavlnu pečovat, potřebuje nějakou zvláštní péči?

Stejně jako u jakéhokoliv jiného materiálu, je důležité věnovat pozornost správné péči, aby zůstala krásná a dlouho si zachovala svůj tvar. Tak jako je BIO bavlna šetrná k pokožce a životnímu prostředí, stejně tak potřebuje šetrné zacházení v podobě jemných pracích prostředků a nízkých teplot při praní (do 30 °C). Pro žehlení využijte maximálně teplotu do 110 °C a netrapte ji v sušičce.

Závěrem

Pokud chcete podpořit přírodu nebo dopřát to nejlepší své jemné pokožce, určitě doporučujeme pořízení BIO bavlny s certifikátem GOTS. Z výrobků z této kvalitní látky budete mít jen radost a rádi je budete oblékat znovu a znovu.

A kde ji koupíte? Široké spektrum vzorů a barev můžete objednat přímo na našem e-shopu či si látku můžete osobně okouknout přímo u nás na prodejně.