Články

Přehled materiálů, ve kterých lze nejpříjemněji sportovat – od outdooru přes turistiku až po jógu

Při sportování je volba správného materiálu klíčová pro pohodlí, výkon a celkový zážitek z aktivity. Bez ohledu na to, zda se věnujete outdoorovým aktivitám, turistice nebo józe, správně vybraný materiál vám může poskytnout pohodlí, ochranu a podporu, kterou potřebujete.

Image by bublikhaus on Freepik

Outdoorové aktivity

Při outdoorových aktivitách, jako je běh, cyklistika nebo horolezectví, je důležité zvolit materiály, které vás udrží suché, chrání před větrem a zároveň vám umožní pohyblivost. Nezapomeňte také na bezpečné reflexní oblečení na noční outdoorové sportování, které zvýší vaši bezpečnost za snížené viditelnosti.

Funkční textilie

Materiály jako polyester, nylon a elastan jsou často používány ve sportovním oblečení pro svou odolnost, lehkost a schopnost rychle odvádět vlhkost od těla. Tyto materiály vám umožní pohodlně se pohybovat a zároveň udržují tělo suché.

Gore-Tex

Pokud se chystáte na aktivity v deštivém nebo větrném počasí, materiály s Gore-Tex technologií jsou skvělou volbou. Gore-Tex je voděodolný a zároveň prodyšný materiál, který vás udrží suché a zároveň umožní odvádění vlhkost.

Merino vlna

Pro outdoorové aktivity v chladnějším počasí je merino vlna to pravé. Jedná se o přírodní materiál, který je měkký, teplý, odvádí vlhkost a zároveň odolává nepříjemnému zápachu.

Softshell

Softshell materiály jsou pak pro aktivity, které vyžadují větší pohyblivost a ochranu před větrem. Tyto materiály jsou pružné, odolné proti větru a vodě a zároveň dobře prodyšné.

Tip: Víte, co si obléknout na golfové odpoledne s vašimi známými? Zkuste elegantní sportovní polokošili, která je nejen komfortní, ale i stylová.

Image by pressfoto on Freepik

Oblečení na vodu v létě

Pokud se chystáte strávit nějaký čas na vodě aktivitou, jako je plavání, surfování nebo jiné vodní sporty, zde jsou některé tipy na vhodné materiály:

UV ochrana

Při vodních aktivitách si chraňte svou kůži před slunečním zářením. Proto se doporučuje volit oblečení s integrovanou UV ochranou, která blokuje škodlivé paprsky. Hledáte-li plavky, surfařské nebo potápěčské oblečení, vybírejte ty s faktorem ochrany proti UV záření.

Rychleschnoucí materiály

Při sportování na vodě je nevyhnutelné promáčení. Proto je vhodné zvolit oblečení vyrobené z rychleschnoucích materiálů, jako je polyester nebo nylon.

Neopren

Pro sporty, které vyžadují větší tepelnou izolaci, jako je potápění nebo surfování v chladnějších vodách, je právě neoprenové oblečení. Neopren je materiál s vynikající izolační schopností a také poskytuje ochranu proti otěrům a působení slunečního záření.

Image by tawatchai07 on Freepik

Turistika

Při turistice jsou pohodlí, ochrana před povětrnostními podmínkami a trvanlivost klíčovými faktory při výběru správných materiálů.

Tip: Víte, jak si zabalit a obléct na zimní turistiku na horách?

Nylon

Nylonové materiály jsou lehké, odolné a rychleschnoucí, což je obzvlášť důležité při turistice, kde můžete být vystaveni různým povětrnostním podmínkám. Nylonové oblečení odvádí vlhkost od těla a poskytuje ochranu proti větru a vodě.

Softshell

Stejně jako u outdoorových aktivit, softshellové materiály jsou také vhodné pro turistiku. Jsou pohodlné, pružné a odolné proti větru a vodě. Softshellové bundy a kalhoty vám umožní pohodlně se pohybovat a poskytují ochranu proti nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Stretch materiály

Stretchové materiály jsou jasnou volbou pro turistické kalhoty a bundy, protože poskytují větší pohyblivost a flexibilitu. Budete se moci lépe přizpůsobit nerovným terénům a překonávat překážky bez omezení.

Image by master1305 on Freepik

Oblečení do posilovny

Pokud navštěvujete posilovnu nebo vyhledáváte cvičení s váhami, je důležité zvolit správné fitness oblečení, které vám umožní svobodný pohyb a zároveň odvádí vlhkost z těla.

Aktivní mikrovlákna

Mikrovlákna jsou lehká, prodyšná a rychleschnoucí, což je ideální pro intenzivní trénink v posilovně.

Elastan

Elastan, známý také jako Lycra nebo spandex, je velmi elastický materiál, který poskytuje maximální pohyblivost a flexibilitu. Oblečení s příměsí elastanu vám umožní provádět širokou škálu pohybů bez omezení.

Polyesterové směsi

Polyesterové směsi jsou oblíbenou volbou pro posilovací oblečení, protože jsou odolné, lehké a rychleschnoucí.

Image by Sarah Chai on pexels

Jóga

Při výběru materiálu oblečení na jógu a nebo na vnitřní posilování je podstatný komfort a volnost pohybu.

Bambusová viskóza

Jedná se o přírodní materiál, který je měkký, prodyšný a hypoalergenní. Je skvělým materiálem pro jógu, protože je příjemný na dotek a poskytuje vám volnost pohybu.

Polyester

Polyesterové materiály jsou odolné, rychleschnoucí a odvádějí vlhkost od těla. Tyto vlastnosti jsou důležité při józe, kde se často zapotíte. Polyesterové oblečení vám pomůže udržet suchý a pohodlný pocit během cvičení.

Aktivní mikrovlákna

Mikrovlákna jsou vysoce prodyšná a rychleschnoucí, což z nich činí skvělý materiál pro jógu. Oblečení vyrobené z aktivních mikrovláken vám umožní pohodlně se pohybovat a zároveň odvádět vlhkost z těla.

Při výběru materiálů dbejte na jejich kvalitu a pohodlí. Doporučujeme vybírat oblečení od renomovaných značek, které používají vysoce kvalitní materiály.

Nylon a elastan

Jógové a sportovní legíny vyrobené z nylonu a elastanu jsou oblíbené pro svou pružnost, pohodlí a schopnost udržovat tvar i během náročných pohybů jógy.

Image by Freepik

Jak prát sportovní nebo funkční oblečení?

Praní sportovního nebo funkčního oblečení je krokem pro udržování jeho výkonu a prodloužení jeho životnosti. Tyto druhy oblečení často obsahují speciální materiály a technologie, které pomáhají odvádět pot, regulovat teplotu a zabraňovat zápachu.

Správná péče při praní je klíčová pro zachování těchto vlastností. Zde je několik tipů, jak prát sportovní oblečení nebo funkční oblečení správně:

Následujte pokyny na štítku

Vždy se podívejte na etiketu uvnitř oblečení, kde jsou uvedeny pokyny pro praní. Výrobci často poskytují specifické instrukce, které vám pomohou při praní. Mějte na paměti, že různé materiály a technologie mohou vyžadovat odlišné postupy.

Oddělené praní

Sportovní oblečení perte odděleně od ostatního prádla. Tím se minimalizuje riziko poškození nebo znečištění od barev či látek z jiného prádla.

Používejte mírný prací prostředek

Volte jemný prací prostředek nebo prostředek určený speciálně pro praní sportovního oblečení. Vyhněte se používání agresivních čistících prostředků, které by mohly poškodit materiál nebo snížit jeho účinnost.

Ruční nebo jemné praní

A jak tedy prát? Pokud je to možné, doporučuje se ruční nebo jemné praní sportovního oblečení. To minimalizuje riziko poškození nebo deformace. Pokud se rozhodnete použít pračku, nastavte jemný režim.

Studená voda

Používejte studenou vodu při praní sportovního oblečení. Vysoké teploty mohou poškodit elastické vlastnosti materiálu a zničit speciální technologie, které pomáhají odvádět pot a regulovat teplotu.

Nepoužívejte aviváž ani žehličku

Aviváž obsahuje chemikálie, které mohou zanechat zbytky na sportovním oblečení a snižovat tak účinnost sportovního materiálu.

Většina sportovního oblečení a funkčních materiálů není určena k žehlení. Vysoké teploty mohou poškodit vlákna a zničit speciální povrchové úpravy, které zajišťují pohodlí a výkon.

Sušte na vzduchu

Nechte sportovní oblečení sušit na vzduchu namísto sušičky. Vysoké teploty v sušičce mohou způsobit smrštění nebo deformaci materiálu. Pověste oblečení na šňůru nebo sušák a nechte jej přirozeně uschnout. Vyhněte se také přímému slunečnímu světlu, které může způsobit vyblednutí barev.

Odstraňování zápachu

Pokud sportovní oblečení začne získávat nepříjemný zápach, můžete ho namočit v octu nebo speciálním odstraňovači zápachu před praním. Některé materiály mají tendenci zadržovat zápach, a proto provádějte pravidelné ošetření, abyste udrželi oblečení čisté a svěží.

Uchovávání oblečení

Po praní ukládejte sportovní oblečení na suché a dobře větrané místo. Vyhněte se ukládání oblečení ve vlhkém prostředí, to totiž může vést k rozvoji plísní nebo zápachu. Také necpěte hromadu oblečení na jedno místo. Pokud máte spoustu oblečení, které nenosíte, vyzkoušejte některý z tipů na minimalistický šatník a oblečení protřiďte.

Aviváž a sušička

Je vhodná sušička pro vaše prádlo? A co takhle aviváž? Má se používat pro krásně voňavé prádlo a jaké to má nevýhody v souvislosti se sušičkou?

Možnost tvorby zbytků

Aviváž často obsahuje chemikálie, které slouží k vyhlazení tkanin a dodání příjemné vůně. Tyto chemikálie se mohou uvolňovat během sušení a usazovat se na vnitřním povrchu sušičky. Při opakovaném používání aviváže se mohou zbytky hromadit a ovlivňovat výkon sušičky.

Snížení účinnosti sušení

Zbytky aviváže na vnitřním povrchu sušičky mohou omezovat proudění vzduchu a snižovat efektivitu sušení. To může vést ke zvýšenému času sušení a méně účinnému odstraňování vlhkosti z prádla.

Riziko požáru

Při přítomnosti zbytků aviváže může dojít k vznícení vysokých teplot během sušení. To může zvyšovat riziko požáru, zejména pokud jsou zbytky aviváže zapáleny hořlavými materiály, jako jsou například sušící se hadry.

Mějte na paměti, že některé sušičky jsou citlivější na zbytky aviváže než jiné. Moderní sušičky často obsahují senzory a ochranné mechanismy, které jsou navrženy k detekci nebezpečí a minimalizaci rizika požáru. Nicméně, pokud máte starší sušičku nebo máte obavy, je nejlepší se vyvarovat používání aviváže.

Pokud se rozhodnete používat aviváž ve své sušičce, dodržujte správné dávkování a nepřekračujte doporučené množství. Dále je vhodné pravidelně čistit filtr a vnitřek sušičky od případných zbytků aviváže.

Daniela Vaková, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu