Články

Materiály: Koženka – umělý materiál s luxusním vzhledem

Koženka je syntetický materiál, který vzniká z umělých vláken jako je polyester, polyuretan nebo nylon. Většinou se vyrábí ve dvou vrstvách, kdy tou první je tkaná nebo netkaná textilie a druhou pak právě polyuretan nebo polyester. Tato druhá vrstva se následně upravuje na finální vzhled koženky.

Koženka se vyznačuje svou poddajností a pevností a dost často je od umělé kůže k nerozeznání. Rozdíly najdeme v menší prodyšnosti, která ale zase činí koženku voděodolnou. V porovnání se skutečnou kůží je koženka ekonomicky výhodnější a nabízí mnohem větší výběr barevstruktur, což umožňuje výrobu mnoha různých druhů oblečení a doplňků. Umělá kůže má široké využití také v čalounickémautomoto průmyslu. Výrobky z ní se tak skvěle uplatní i například v našem obýváku. Parády prostě můžete udělat podobně jako s pravou kůží.

Setkat se můžete také s různými strukturami umělé kůže například napodobující semiš, která se pyšní příjemným sametový povrchem, nebo třeba s koženkou s vysoce lesklým lakovaným povrchem, která skvěle vynikne třeba na luxusních kabelkách, taškách i doplňcích. Existují i různé perforované druhy koženky, která má po celé své délce nebo části různě velké dírky a vypadá velmi elegantně a efektně.

Co z ní lze ušít nebo vytvořit

Jak již bylo řečeno, koženka je velmi populárnívšestranný materiál. Tvořit můžete z oděvní koženky, kdy využití najdou romantické duše, které si mohou vytvořit elegantní koženou bundičku k jemným romantickým šatům i zaryté rockerky. Vyčarovat můžete i nepřeberné množství doplňků jako jsou pásky, rukavice, nebo třeba drobné ozdoby. Skvělá bude i pro výrobu tašek a kabelek, batohů, bundiček nebo kalhot. Samostatnou kapitolou jsou bytové doplňky, na které je koženka také k nezaplacení. Potřebujete přečalounit nábytek, potáhnout nebo renovovat autosedačky? Koženka je správnou volbou.

Jaké jsou výhody koženky oproti přírodní kůži?

·       V prvé řadě je veganská a tudíž šetrná k přírodě.

·       Na koženku potřebujete pouze ostré nůžky – snadno se stříhá (nebo řeže).

·       Je voděodolná, nemusíte se tak bát o její poškození, pokud ji vystavíte dešti.

·       Není náchylná k popraskání.

·       Předností je také snadná a nenáročná údržba.

·       Na výběr máte širokou škálu vzorů a barev.

·       Můžete si pořídit kousky luxusního vzhledu kůže za mnohem nižší cenu.

Jak šít koženku?

Máte obavy šít z umělé kůže? Ze šití s novým, a tak trochu specifickým materiálem jako je koženka můžete mít trochu obavy, které ale nejsou na místě. Myslíme, že se správným vybavením budete překvapeni, jak snadno je možné z koženku šít. Existuje celá řada gramáží a textur umělé kůže, některá umělá kůže je pružnější než jiná. Pro šití koženky je proto nejdůležitějším nástrojem dobrý šicí stroj, který utáhne i více vrstev koženky. Myslete na to, případně zkuste nejprve koženku o něco tenčí.

A co je ještě dobré si před šitím připravit? Na šití bude nezbytná také jehla vhodná na šití kůže/koženky. Určitě se vám bude hodit také pevná polyesterová nit, která je pevnější, než nit bavlněná a pro šití koženky je určitě vhodnější. Aby vám šití šlo hezky od ruky, ostré nůžky budou také nezbytností. Práci vám usnadní i speciální patka na šití kůže a místo špendlení využijte fixační kolíčky.

Pro pevnost stehu je vhodnější zvolit delší steh, např. 3 mm. Mějte také na paměti, že při případném párání budou prošité dírky vidět.

Koženka se nemačká ani netřepí, není proto třeba lemy jakkoliv začišťovat a i tak budou vypadat dobře. Pokud však chcete dodat výrobku luxusnější vzhled, je možné okraje natřít barvou na kůži.

Jak o koženku pečovat?

Koženka je velmi odolnýsnadno udržovatelný materiál. Aby vám dělala radost co nejdéle, dobře se o ní starejte. Koženka nemá ráda sůl, a to v jakékoliv podobě. Nejčastěji se s ní setkáme např. v podobě lidského potu. Největší problém tak může vznikat na potazích, kterých se přímo dotýkáme, ale i na doplňcích a oblečcích, které nosíme. Případné skvrny je potřeba co nejdříve očistit nejlépe vlhkým jemným hadříkem a mýdlovou vodou, nikoliv chemickými prostředky. V případě větších skvrn je vhodné použít speciální čisticí prostředky určené pro koženku. Pokud se o koženku budete dobře starat, vydrží vám krásná roky.

Závěrem

Pokud stále váháte, kterou koženku pro váš projekt vybrat, ve všech možných variantách ji naleznete na našem e-shopu.

Pokud byste si přesto chtěli vybrat osobně, rádi vás uvítáme i v naší prodejně.