Články

Vše co potřebujete vědět o nepromokavém a voděodolném oblečení: od výběru po údržbu

Víte, jak funguje nepromokavé a voděodolné oblečení a na co si dát při jeho nošení pozor?

V dnešní době je kvalitní oblečení stále více navrhované tak, aby odolávalo extrémním povětrnostním podmínkám a zároveň poskytovalo pohodlí a styl. Nepromokavé a voděodolné oblečení se stává neoddělitelnou součástí naší garderoby, ať už pro outdoorové aktivity, nebo pro každodenní nošení v městské džungli. 

Jak se o tyto speciální kousky správně starat, abychom uchovali jejich funkčnost a dlouholetou životnost? 

V tomto článku se ponoříme do světa péče o nepromokavé a voděodolné oblečení. Budeme se zaobírat všemi aspekty této problematiky, od praní a čištění, přes opravy a skladování, až po výběr správných impregnačních prostředků. Projdeme si také různé typy materiálů používaných při výrobě těchto druhů oděvů, abychom pochopili, jak mohou ovlivnit jejich výkonnost a životnost. 

Můžeme vás ujistit, že tento článek bude plný užitečných rad a doporučení, které vám pomohou zachovat vaše nepromokavé a voděodolné oblečení v optimálním stavu. Pokud vás zajímá, jak se správně starat o tento speciální typ oděvů nebo plánujete investovat do kvalitního nepromokavého oblečení, čtěte až do konce. Čekají na vás cenné informace, které vám pomohou udělat informovaná rozhodnutí. 

Co znamená nepromokavé a voděodolné 

Oblečení, které nás chrání před změnami počasí, je opravdu neocenitelné. Ale ne všechny kousky jsou stejně účinné a to je důvod, proč bychom měli pochopit, co znamenají termíny nepromokavé a voděodolné. 

Nepromokavé oblečení

Nepromokavé oblečení je jako váš osobní štít v mokrém prostředí. Má speciální vrstvu, která brání vodě proniknout dovnitř, jako například nepromokavý obal na batoh. Představte si to jako pevnou stěnu, která nedovolí vodě projít. 

Toto oblečení je ideální, když jsou venkovní podmínky opravdu vlhké nebo když se plánujete účastnit aktivit, kde budete pravděpodobně vystaveni velkému množství vody, jako například při turistice, rybolovu nebo kempování. 

Nepromokavost oblečení může být relativní a záleží i od interpretace toho, kdo ji testuje a jak. Celkově může být jakákoliv látka považována za nepromokavou v okamžiku, kdy dokáže odolávat určitému množství vody, které se při testování nazývá vodním sloupcem. Víc informací o tom, jak funguje nepromokavé oblečení můžete nalézt tady. 

Voděodolné oblečení

Na druhou stranu, voděodolné oblečení je jako váš kamarád, který je připraven vám pomoci, ale má svá omezení. 

Tento typ oblečení má schopnost odolávat vodě jen do určité míry. Je navržený tak, aby vám poskytoval ochranu proti lehkému dešti nebo vlhkosti, ale nebude úplně efektivní jej využít v případě silného deště nebo při dlouhodobém vystavení se vodě. 

Voděodolné oblečení je skvělé pro běžné nošení, kdy můžete narazit na mírný deštík po cestě do práce nebo do obchodu. 

Obrázek od Karsten MadsenPixabay

Druhy nepromokavého a voděodolného oblečení

Bez ohledu na to, zda hledáte oblečení pro své outdoorové dobrodružství, módní kousky pro městský život, oblečení pro vaše děti nebo profesionální výstroj, existuje široká škála nepromokavých a voděodolných možností, které vám pomohou zůstat v suchu a pohodlí v jakýchkoli povětrnostních podmínkách. 

  1. Technické oblečení (outdoor, sportovní) 

Technické nebo outdoorové oblečení je navrženo tak, aby vám poskytlo svrchní ochranu i v těch nejtěžších podmínkách. Nepromokavé sportovní bundy, kalhoty nebo obuv mají obvykle vysoký stupeň odolnosti vůči vlhkosti. Outdoorové oblečení je ideální pro sportovní aktivity venku, jako je turistika, běh, cyklistika nebo lyžování, kdy je důležité zůstat v suchu a pohodlí. 

  1. Módní oblečení (bundy, boty) 

Módní oblečení, jako jsou nepromokavé bundy nebo boty, kombinují praktičnost s elegancí. Zatímco voděodolné módní kousky mohou odolávat lehkému dešti a vlhkosti, nepromokavé modely jsou schopné poskytnout úplnou ochranu i v případě silného deště. Takové oblečení je ideální pro městský život, kde se můžete setkat s různými povětrnostními podmínkami. 

  1. Oblečení pro děti (overaly, kozačky) 

Není nic horšího, než když se vaše dítě vrátí z venku mokré a zmrzlé. Právě proto je oblečení pro děti často vyrobeno tak, aby bylo buď nepromokavé nebo voděodolné. Overaly a kozačky jsou navrženy tak, aby odolaly blátu, kalužím i dešti, zároveň poskytují dostatečnou prodyšnost a pohodlí pro různé aktivity. 

  1. Profesionální oblečení (rybářské, polnohospodářské, stavební)

V určitých povoláních je nepromokavé oblečení nejen výhodou, ale často také nepostradatelností. Rybáři, hospodáři, stavební dělníci i další profesionálové často pracují v náročných podmínkách, kde je důležité zůstat v suchu. Profesionální oblečení je často vyrobeno z materiálů, které jsou schopné odolávat vodě a zároveň poskytovat pohodlí a flexibilitu potřebnou pro práci. Může to být všechno od nepromokavých pracovních bund až po voděodolné pracovní holínky. 

Image by wirestock on Freepik

Nejčastěji používané materiály 

U oblečení a obuvi se používají různé materiály, které se liší v množství ochrany, kterou poskytují. V této části se blíže podíváme na nejčastěji používané nepromokavé a voděodolné materiály, jako je Gore-Tex, neopren a guma, a porovnáme jejich vlastnosti a ceny. 

Voděodolné materiály (neopreny, gumy) 

Voděodolné materiály, jako neopren a guma, jsou schopné odolávat vodě jen do určité míry. Neopren je syntetický kaučuk, která je obzvlášť populární při výrobě potápěčských neoprenových obleků a vodácké výstroje, protože poskytuje tepelnou izolaci, i když je člověk mokrý. 

Guma je také často používaným materiálem pro voděodolné výrobky, jako jsou dětské holínky nebo pracovní rukavice. I když tyto materiály možná nenabízí stejnou úroveň prodyšnosti, jako Gore-Tex, mohou být levnější a stále poskytují dobrou ochranu před vodou. 

Nepromokavé materiály (Gore-Tex, DryVen) 

Nepromokavé materiály, jako Gore-Tex a DryVen, jsou výrobky outdoorového oblečení. 

Gore-Tex je patentovaná tkanina, která je známá svou schopností úplně zabránit pronikání vody, zatímco umožňuje odpařování potu. To znamená, že voda zvenčí nemůže proniknout dovnitř, ale pot může proniknout ven, což vám umožní zůstat v suchu. 

eVent je materiál podobný Gore-Texu, ale má několik dalších výhod. Je prodyšnější než Gore-Tex, což znamená, že umožňuje lepší odpařování potu. Tento materiál je také odolný a vysoce výkonný, ale může být dražší. 

DryVen vyvinula společnost The North Face jako alternativu Gore-Texu a eVentu. DryVent je také membránový materiál, který je nepromokavý a prodyšný. Je o něco méně výkonný než Gore-Tex nebo eVent, ale také je levnější. 

Další alternativou může být HyVent, který vyvinula také společnost The North Face. Je to méně nákladný materiál, který poskytuje dobrou voděodolnost a prodyšnost, ale není tak odolný jako Gore-Tex nebo eVent. 

Tyto materiály se používají při výrobě technického oblečení, jako jsou bundy, nohavice nebo obuv pro turistiku, lyžování a další outdoorové aktivity. Jde o vysoce funkční, ale také poměrně drahé materiály. 

Vždy je dobré zvážit, jaké jsou vaše potřeby a očekávání, jako je vaše rozpočtové omezení, abyste nalezli správné řešení pro vaše oblékání. 

Obrázek od StockSnapPixabay

Co očekávat od nepromokavého a voděodolného oblečení: výhody a nevýhody 

Nepromokavé a voděodolné oblečení je v dnešní době stále oblíbené a to nejen mezi milovníky přírody a outdoorových aktivit, ale i mezi běžnými spotřebiteli. Nabízí celou řadu výhod, ale jako každá věc, i tady se najdou nevýhody. Pojďme se na tyto aspekty podívat blíže. 

Výhody nepromokavého a voděodolného oblečení 

  1. Ochrana před deštěm a vlhkostí 

Nepromokavé a voděodolné oblečení poskytuje významnou ochranu proti dešti a vlhkosti. Žádné mokré oblečení, žádné prochladnutí. To znamená, že se můžete svobodně pohybovat na otevřeném prostranství bez obav, že zmoknete a následně prochladnete. 

  1. Pohodlí při outdoorových aktivitách 

Pokud jste milovníkem outdoorových aktivit, nepromokavé bundy nebo kalhoty jsou pro vás ideální volbou. Můžete se těšit na turistiku, rybolov, kempování nebo jiná dobrodružství i za méně příznivých podmínek, aniž byste museli obětovat své pohodlí. 

  1. Delší životnost oblečení 

Nepromokavé oblečení a voděodolné oblečení je často vyrobeno z odolných materiálů, což znamená, že má i delší životnost. I když je počáteční investice větší, v dlouhodobém horizontu se může tato investice vyplatit. 

Nevýhody nepromokavého a voděodolného oblečení

  1. Vyšší cena 

Nepromokavé a voděodolné oblečení je obvykle dražší než běžné oblečení. To je způsobeno vyššími výrobními náklady a použitím speciálních materiálů. 

  1. Speciální potřeby při péči a údržbě

Nepromokavé a voděodolné oblečení často vyžaduje speciální péči a údržbu, aby si zachovalo své vlastnosti. Některé kousky mohou vyžadovat speciální prací prostředky, nemohou být sušené v sušičce nebo potřebují pravidelnou impregnaci. 

  1. Některé materiály mohou být méně prodyšné

I když mnohé nepromokavé materiály nabízí dobrou prodyšnost, některé mohou být méně prodyšné, což může být nepříjemné, hlavně pokud se během fyzické aktivity zapotíte.  

Co je vodní sloupec a jak se hodnotí nepromokavost oblečení

Prodyšné materiály jsou navrženy tak, aby umožňovali přenos přebytečné vlhkosti, tedy potu, z vnitřní části oblečení na jeho povrch, kde se může snadno odpařit. Tento proces nazýváme odvádění vlhkosti. To zajišťuje, že vaše tělo zůstane v suchu i při vyšší fyzické aktivitě. 

Oblečení může mít současně nepromokavé i prodyšné vlastnosti, ale v praxi se často ukáže, že jedna z těchto oblasti je silnější. To nás vede k hodnocení funkčnosti oblečení. 

Existuje více stupňů voděodolnosti. Ty se měří pomocí vodního sloupce, který udává množství vody, kterému materiál může odolat před tím, než začne voda pronikat. Není to tedy údaj, který souvisí jen s vodními sporty. Tato hodnota je obvykle udávána v milimetrech (mm) a čím je hodnota vyšší, tím je oblečení vůči vodě odolnější. 

Například, oblečení s hodnotou vodního sloupce 2000 mm dokáže odolat 2000 mm vody, což je stejné jako 2000 litrů vody na metr čtverečný. To znamená, že takové oblečení může odolat lehkému dešti nebo sněhu. 

Hodnota 5000 mm odpovídá základnímu nepromokavému oblečení, které však při silnějším dešti poskytuje jen omezenou ochranu. 

Oblečení s hodnotou 10 000-15 000 mm vám poskytne ochranu i při intenzivnějším dešti nebo sněžení, ale při dlouhodobějším kontaktu s mokrým povrchem nebo při tlaku vody může materiál začít vodu absorbovat. 

Pokud je hodnota vodního sloupce vyšší než 20 000 mm, oblečení by vás mělo udržet v suchu i při silném dešti a tlaku, například při nošení batohu nebo sezení na mokrém povrchu. 

Co se týká prodyšnosti, hodnota 5 000-10 000 g/m2 je přijatelná pro běžné nošení. Při fyzické aktivitě však může být nedostatečná. Oblečení s hodnotou 10 000-15 000 g/m2 je vhodné na mírnou fyzickou aktivitu, ale při intenzivnějším pocení může být nedostatečně prodyšné. Hodnota 15 000-20 000 g/m2 a více by měla být dostatečná i při náročné fyzické aktivitě. 

Nepřehlédněte označení EN 343. Tato evropská norma testuje nepromokavost a prodyšnost oblečení. Výsledky těchto testů naleznete na štítku vnitřní strany oblečení, přičemž hodnota 3 znamená, že oblečení vyhovuje nejvyšším standardům a je vhodné na univerzální použití ve vlhkém prostředí. 

Důležité je si uvědomit, že tyto hodnoty jsou jen orientačné a skutečná voděodolnost a nepromokavost oblečení může záviset i na jiných faktorech, jako je typ a kvalita materiálu, zpracování a údržba. Vždy doporučujeme pročíst si pokyny a označení výrobců, abyste věděli, jakou úroveň ochrany oblečení skutečně poskytuje. 

Image by montypeter on Freepik

Správná péče o oblečení 

Péče o nepremokavé a voděodolné oblečení je klíčová pro zachování jeho funkcionalitu a dlouhodobou životnost. Jak se tedy o oblečení správně starat? Existují konkrétní kroky na tipy pro čištění, praní, opravy a skladování, které vám pomohou udržet vaše oblečení v optimálním stavu. 

Tip: Oděv je naší součástí a přichází do kontaktu s naší kůží, proto bychom měli poznat zdravotně nezávadné materiály na výrobu oblečení a svou pokožku chránit. 

Tip na čištění a praní 

 Nepremokavé a voděodolné oblečení vyžaduje speciální péči při čištění a praní. V první řadě je důležité sledovat pokyny výrobců na štítku s pokyny ohledně praní. Některé materiály mohou být citlivé na teplotu, chemické látky nebo mechanické ošetření. 

Všeobecně platí, že nepromokavé a voděodolné oblečení by mělo být prané při nízké teplotě s použitím jemného pracího prášku. Některé materiály mohou být za určitých okolností prány v pračce, ale nejsou vhodné do sušičky. Po vyčištění je třeba oblečení opět impregnovat, aby si zachovalo své vlastnosti. 

Možnosti opravy a obnovy voděodolných a nepromokavých vlastností

Pokud si všimnete, že vaše oblečení už není tak voděodolné nebo nepromokavé jako dřív, může být třeba obnovit jeho vlastnosti. Na to existují speciální přípravky, které se aplikují na povrch oblečení a obnovují jeho schopnost odpuzovat vodu. Tyto přípravky se často nazývají jako impregnace a jsou k dispozici v různých formách, jako jsou spreje, gely nebo prací prostředky. 

Pokud je oblečení poškozeno, například má díru nebo trhlinu, je možné ho opravit pomocí speciálních lepidel nebo náplastí. Tyto opravy by však měly být provedeny odborníkem, aby zůstala zachována voděodolnost a nepromokavost oblečení. 

Skladování pro zachování kvality

Při skladování nepromokavého a voděodolného oblečení je důležité dbát na to, aby bylo oblečení suché a čisté. Vlhkost a nečistoty mohou poškodit voděodolné vlastnosti materiálu a zkrátit jeho životnost. Oblečení by mělo být skladované na suchém, tmavém a větraném místě, ideálně zavěšené, ne složené. Pokud je oblečení složené, může to způsobit záhyby a praskliny v materiálu, které mohou snížit jeho voděodolnost a nepromokavost. 

Jaké impregnační prostředky použít a kdy 

Impregnační prostředky se používají na zvýšení voděodolných vlastností oblečení a obuvi, a také na zlepšení ochrany proti dešti a vlhkosti. Existuje několik typů impregnačních prostředků, včetně chemických přípravků a přírodních alternativ. 

Impregnační spreje

Jsou nejběžnějším typem impregnačních prostředků. Jsou snadno aplikovatelné, stačí je rovnoměrně nastříkat na povrch oblečení nebo obuvi a nechat uschnout. 

Impregnační gely nebo krémy

Jsou ideální pro obuv, která je vystavená tvrdším podmínkám. Může jít například o turistické boty. Impregnační gely nebo krémy se aplikují přímo na povrch obuvi a vmasírovávají se do materiálu. 

Impregnační prací prostředky

Jsou navrženy pro praní  nepremokavého a voděodolného oblečení v pračce. Tyto prostředky obnovují voděodolné vlastnosti oblečení během praní. 

Přírodní impregnační prostředky

Existují i alternativy k tradičním chemických impregnačním prostředkům. Například včelí vosk může být použitý na impregnaci obuvi nebo dokonce bavlněných či vlněných materiálů. Tento vosk se roztaví a potom se rovnoměrně nanáší na tkaninu, čímž se vytvoří voděodolná vrstva, která vodu odpuzuje. Může být vhodný například na luxusní koženou obuv, kterou chcete impregnovat šetrně. 

Nanotechnologické impregnační prostředky 

Díky pokrokům v nanotechnologii se objevuje nová generace impregnačních prostředků. Tyto prostředky vytváří na povrchu oblečení nebo obuvi ultra tenkou vrstvu, která je odolná vůči vodě, ale zároveň umožňuje materiálu dýchat. 

Při výběru impregnačních prostředků je důležité vzít do úvahy typ oblečení nebo obuvi, kterou potřebujete impregnovat, stejně jako zdravotní a environmentální aspekty používaných produktů. 

Shrnutí 

Výběr správného oblečení je klíčový pro komfort a bezpečnost, a to hlavně v případě outdoorových aktivit nebo nepředvídatelného počasí. Nepromokavé a voděodolné oblečení nabízí ochranu před deštěm a vlhkostí, zároveň však vyžaduje specifickou péči pro zachování jeho vlastností. 

Věříme, že užitečné informace o péči o toto oblečení, včetně tipů na čištění, praní, opravy a skladování vám pomohou s výběrem různých typů impregnačních prostředků a materiálů, které se používají u nepromokavého oblečení. 

Získané poznatky vám mohou pomoci udělat správná rozhodnutí při koupi nového oděvu, ale i při péči o oblečení, které vlastníte. Možná vás inspirují přehodnotit vaši současnou garderobu a investovat do kvalitních, funkčních kousků, které vám budou sloužit dlouhé roky. 

Autor fotky: Harrison Haines: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/sedenie-letokruhy-dazd-mokry-3536497/

Autor: Radka Žiaková, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO