Články

Materiály: Viskóza – látka, která vás pohladí

Viskóza je velmi populární textilní materiál, který se vyrábí z celulózových vláken. Celulóza se pro výrobu viskózy nejčastěji získává ze dřeva, bavlny nebo bambusu, ale může být vyrobena také z jiných rostlinných materiálů. Dalo by se tedy říci, že se jedná o čistě přírodní materiál, nicméně je její zpracování technologicky na stejném principu jako zpracování syntetických materiálů. Proto ji řadíme mezi takzvané polosyntetické materiály.

Pokud hledáte jemný materiál, který je příjemný na tělo, s viskózou nešlápnete vedle. Vlákno je měkké, splývavélesklé, díky tomu se mu také přezdívá „umělé hedvábí“. Viskóza má také mírně chladivý efekt, který určitě nejvíce oceníte v horkých letních dnech. A pokud vás trápí chlupy všude kolem od vašich čtyřnohých mazlíčků, s viskózou si nemusíte vůbec dělat obavy. Vzhledem k tomu, že je antistatická, nebudou mít chlupy na vaší nové halence šanci.

Typy viskózy

Existuje několik typů viskózy, které se liší svými vlastnostmi a výrobními postupy. Kromě klasické viskózy, která se vyrábí z celulózy dřeva a je nejčastěji používanou formou viskózy se můžete setkat také s typem zvaným lyocell, který se získává z bambusové buničiny, která se chemicky zpracovává na textilní vlákna a vyznačuje se o něco vyšší pevností vlákna. Dalším druhem je tencel, který je velmi podobný lyocellu, ale je vyráběn z dřevěné buničiny, např. eukalyptu. Setkat se můžete i s modalem, který pěkně drží tvar a je ideální například na šití příjemného spodního prádla, ale vytvoříte z něj i lehká trička nebo šaty. Dalším typem je bambusová viskóza, ta je vyrobená z bambusových vláken a je velmi měkká a hebká.

Co z ní všechno vytvoříte?

S viskózou se rozhodně nudit nebudete! Můžete ji totiž použít na výrobu mnoha druhů oděvů a bytových doplňků. U viskózy můžete vybírat jak z tkanin, tak úpletů. Pro své splývavé a dobré absorpční vlastnosti ji oceníte na výrobu elegantních košil, sukní, šatů a užijete ji i v bytovém textilu například ve formě záclon a závěsů. Využít ji můžete i pro elegantní spodní prádlo, košilky a pyžama. Vynikat bude na letních šatech, které vás budou v horkém parnu příjemně chladit a díky tomu, že látka oplývá vysokým leskem, snadno vyšvihnete třeba luxusní splývavou halenku nebo šaty pro výjimečnou společenskou událost.

Díky své měkkostihebkosti se viskóza často používá jako náhrada za bavlnu, zejména při výrobě kousků oblečení, které mají být měkké a pohodlné na nošení.

Jak se z viskózy šije?

Viskóza je možná malinko složitější na šití, než třeba bavlna nebo teplákovina, ze kterých vykouzlí stylové výrobky i naprostí začátečníci. Vzhledem k jemnosti a hladkosti vlákna viskózy vám totiž může při šití mírně klouzat pod rukama a je potřeba ji více špendlit, nebo přichycovat fixačními kolíčky.

Vhodné je také použití jehel určené pro jemné tkaniny, protože viskóza je velmi křehká a může se snadno protrhnout. Bez problému však můžete šít jak rovným stehem, tak i stehy overlockovými. Pokud se vám látka při šití mírně vlní, jemně ji přežehlete z rubové strany nebo ji přes jemnou utěrku po šití napařte.

Na druhou stranu se látka netřepí a nebudete mít tolik práce se začišťováním látky. Stejně tak se vám látka nebude ani mačkat.

Celkově lze říci, že šití viskózy vyžaduje trochu trpělivosti a opatrnosti, ale s dodržením několika základních pravidel lze snadno vytvořit krásné a kvalitní výrobky, které budou stát za to.

Jak o viskózu pečovat

Viskóza je poměrně citlivý materiál, a tak byste s ní měli i zacházet. Nejvděčnější bude za jemné praní na nízkou teplotu do 30°C. Sušte ji ideálně ve vodorovné poloze na sušáku (především úplety), aby se zbytečně nevytahala. Výrobky z viskózy byste určitě neměli sušit v sušičce nebo na přímém slunci. Pokud byste se rozhodli pro žehličku, doporučujeme maximálně šetrně na nejnižší teplotu či napařit přes jemnou utěrku.

V případě větších skvrn je určitě vhodné je odstranit co nejdříve, případně použít speciální přípravek na skvrny určené právě na viskózu. Některé druhy viskózy se mohou prvním praním trochu srazit, proto je dobré látku buďto před šitím vysrážet, nebo zkusit srážlivost nejprve na malém kousku látky. Pokud se budete o viskózu správně starat, bude vám sloužit mnoho let.

Tak už víte, co z ní ušijete jako první?

Závěrem

Viskóza je krásný materiál, ze kterého můžete vytvořit spoustu módních a různorodých výrobků.Metráž viskózy můžete zakoupit na našem e-shopu. Případně se přijďte podívat osobně do naší prodejny plné látek.