Bavlněné úplety
Články

Úhledná máma i sexy kočka: outfit z bavlněného úpletu si zamilujete

Bavlněný úplet si snadno představíte jako látku dobře splývající, měkkou na omak, nemačkavou a mírně pružnou. Zkrátka, ideální materiál pro ženu, která umí chodit úhledně upravená na třídní schůzky, ale také vyrazit v sexy outfitu na večeři se svým mužem.

Druhy úpletů, které využijete ve své dílně

Úplet vzniká splétáním jedné nebo více nití, a proto se mu říká taky „pletenina“. Pro oživení se úplety opatřují potisky, výšivkami, kanýry i flitry. Vyrábí se z rozličných materiálů (bambus, viskóza…), přičemž k těm nejčastěji užívaným patří bavlna. Látka se pro zlepšení vlastností většinou kombinuje s elastanem.

Na trhu narazíte hned na několik druhů bavlněných úpletů:

Jednolícní úplet

Jednolícní úplet čili trikot, anglicky single jersey, je jednoduchá pletenina, vytvořená stylem jednu řadu hladce a druhou obrace. Látka se vám bude dobře nosit, protože je lehká až středně těžká. Méně pruží. Ušijete si z ní pohodlná trička, legíny, kraťasy i šaty.

Úplet jednolíc
Úplet jednolíc

Oboulícní úplet

Oboulícní úplet má takřka shodnou lícovou i rubovou stranou, přičemž se obě chovají jako líc. Snadno tedy použijete obě strany. Oboulícní úplet je těžší a teplejší látka, která vznikla splétáním za užití dvou jehel. Vytvoříte si z ní slušivé tuniky, teplé sukně, saka a kardigany.

úplet oboulic
Bavlněný úplet oboulíc

Interlok

Stejně tak u interloku nerozlišujeme rub a líc. Jde o velmi oblíbený materiál. Překvapí vás příjemně hladkou strukturou, která zalichotí vaší postavě. Látka potřebuje zakončení, protože bez nich se její okraje kroutí. Hodí se na výrobu triček, šatů, sukní, legín a čepic.

Žebrovaný úplet

Látku možná znáte spíše pod názvem náplet. Poznáte ji díky podélným pruhům v různých šířkách. Náplet se dokáže roztáhnout do velké šířky. Za šicím strojem ji nejčastěji využijete na zakončení oblečení, jako jsou rukávy, nohavice a průkrčníky.

Náplet
Náplet

Teplákovina

Tento bavlněný úplet je vyztužený doplňkovou nití, i proto se teplákovině říká taky „výplněk“. Teplákovina je látka vyšší gramáže a na rubové straně má obvykle smyčky.

Jak se v oblečení z bavlněného úpletu budete cítit

  • díky přidanému elastanu se budete v úpletu snadno hýbat,
  • tolik se nezpotíte, protože materiál je prodyšný,
  • úplet se nemačká, proto nemusíte hlídat zasednuté záhyby,
  • látka vám jemně obepne křivky, vyzdvihne vaše přednosti.

TIP pro vaši dílnu: jak pečovat o bavlněný úplet

Bavlněné oblečení perte maximálně na 40 °C, aby si uchovalo své původní vlastnosti. Všechny kousky cestou do pračky obraťte naruby, abyste předešli nepěkným žmolkům. Když oblečení z úpletu hned po praní pověsíte, odpadá vám jakékoliv žehlení.
Bavlněný úplet je látka, kterou si na sebe díky jejím všeobecně oblíbeným vlastnostem rádi vezmete každý den, ať už do práce nebo na kafe s kamarádkou.
Dětský bavlněný úplet za šicím strojem proměníte v pohodlná dětská pyžamka, trička nebo dívčí šatičky.
Potřebujete poradit? Zavolejte nám přímo do našeho kamenného obchůdku s látkami v Brně. Rádi vám ve vašem tvoření pomůžeme.