uplety
Články

Druhy úpletů a kam vás oblečou

Chystáte se šít z oblíbených úpletů? Zjistěte, jaké existují druhy a na co se hodí, ať si pro své tvoření vyberete ten pravý!

Úplety vs. tkaniny: základní dělení látek

Tkanina se vyrábí v soustavě na sebe kolmých nití na tkalcovském stroji. Jednotlivá vlákna jsou natažená, a proto výsledná látka méně pruží. Jako tkaninu si představte satén, džínovinu, kepr, flanel i froté.

Úplet (pletenina) představuje jednotlivá vlákna (očka), která se do sebe proplétají. Látka tedy mnohem více pruží. Jde o teplákovinu, jednolícní i oboulícní úplet a interlok.

Jaké jsou 3 základní druhy úpletů

Obecně si úplet představte jako pružnou, měkkou a prodyšnou látku, která bude lehce přiléhat k vaší kůži. Úplety primárně dělíme na 3 druhy podle způsobu pletení:

Jednolícní úplet

Tato jednoduchá pletenina se tvoří stylem jednu řadu hladce a druhou obrace. Jde o lehkou látku, která méně pruží. Oceníte ji jako výchozí materiál při šití legín, triček i šatů.

Oboulícní úplet

Líc i rub tohoto úpletu jsou totožné, proto snadno světu vystavíte obě strany. Oboulícní úplet je těžší a teplejší, a tak se hodí na šití zimních kousků oblečení.

Teplákovina

Teplákovinu opatřili výplňkovou nití, aby byla více pružná, proto se jí říká taky „výplněk“. Přečtěte si, co všechno si z teplákoviny můžete ušít.

Poznejte druhy úpletů dle materiálu

Úplet se vyrábí z různých materiálů, které pak danému kousku oblečení propůjčují jedinečné vlastnosti – materiál chladí, hřeje, pruží, dýchá… Můžeme tedy říct, že ať je léto nebo zima, v úpletu je vždycky prima.

Bavlněný: do kina i na dobrou noc

Bavlněný úplet vyniká všeobecně oblíbenými vlastnostmi. Je měkký, splývavý a pružný. Nemusíte ho často žehlit a když se zpotíte, pohotově pot vstřebá. Vytvoříte z něj pohodlné slušivé tričko na ven, do kina i příjemné pyžamo do pelíšku, a to pro všechny členy rodiny. Více se o bavlněném úpletu dozvíte tady.

Bambusový: do fitka i pro citlivé pokožky

Bambusový úplet si mnozí oblíbili pro jeho jemnost. Budete se v něm cítit velmi pohodlně. Úplet z bambusu odolá bakteriím a zároveň přirozeně saje, proto se hodí jak na oblečení pro alergiky, tak pro ty, kteří cvičí, běhají nebo třeba hrají volejbal.

Viskózový: do letního podvečera

Slyšeli jste někdy, že viskóza se používá všude tam, kde si přejete zastoupit jemnost přírodního hedvábí? Viskózový úplet je citlivý materiál, který vám nepřidá na objemu. Oblečení z viskózy vás ochladí v teplém letním večeru a příjemně zdůrazní vaši siluetu.

Směsový: na pouštění draků i do divadla

Je libo svetřík, teplé sako nebo šaty? Směsový úplet vyšší gramáže vás i vaše špuntíky zahřeje za podzimního větříku i v chladnějších prostorách. Obepne kůži svého majitele, ale nechá ho volně dýchat.

Přišel vám článek o úpletech vhod? Sdílejte ho se svými blízkými, aby zjistili, jak ideálně využijí úplety ze svého šatníku.