Články

Jak vyrobit potah pro dětskou autosedačku?

Chcete potahu na autosedačku vašeho dítěte dodat nějaké osobní prvky? Pokud jste šikovná maminka a chcete se ujistit, že se vaše dítě bude během jízdy cítit pohodlně, můžete si tento potah na autosedačku přidat do svého seznamu šicích projektů.

Šijeme potah pro autosedačku

Rodiče chtějí pro své děti vždy to nejlepší – ať už jde o jídlo, oblečení, hračky a samozřejmě jejich bezpečnost. A když mluvíme o ochraně, jízda autem není výjimkou. Dětská autosedačka patří u rodin s dětmi mezi základní vybavení vozu.

Milé maminky, stále můžete do autosedačky svého miminka přidat trochu prvků osobní kreativity, aniž byste jakkoliv snížili bezpečnost své ratolesti. Věříme, že s tímto přizpůsobeným potahem na autosedačku, který je vyroben právě pro ně, si vaše děti jízdu autem užijou ještě více než doposud.

Můžete si také vybrat svůj vlastní design a druh látky, kterou chcete použít.

K ušití potahu dětské autosedačky budete potřebovat šicí stroj a látku. Typ použitého materiálu závisí na požadovaném vzhledu potahu autosedačky.

TIP: Vyzkoušejte výhody sportovních autosedaček a pásů

Výběr materiálu – laminovaná bavlna

Laminovaná bavlna se snadno čistí, když je znečištěná nebo mokrá. V případě dětské autosedačky, kde zašpinění či polití dítětem hrozí více než často, je to velice vhodná vlastnost, protože takovýto potah lze následně snadno setřít vlhkým hadříkem nebo papírovou utěrkou.

Je také odolnější vůči skvrnám než většina ostatních látek, takže i když se nám stane nehoda v podobě počůrání či jiného znečištění, je velká šance, že půjde vyprat a nezpůsobí trvalé znečištění a poškození laminovaného bavlněného povrchu pod ním.

Kromě této výhody mnoho lidí zjišťuje, že laminovaná bavlna se uvnitř během teplejších období nezahřívá, protože dýchá dostatečně dobře, takže vašemu děťátku nehrozí zpocená záda. Pokud se například v létě chystáte s vašim děťátkem na cestu do Chorvatska či jiné letní destinace, můžou být propocená záda důvodem nežádoucímu pláči na této dlouhé cestě.

TIP: Pokud se vydáváte na dlouhou cestu s dětmi, neměla by ve výbavě vašeho vozu chybět ani dětská reflexní vesta

Laminovaná bavlna je skvělou volbou pro potahy na polštáře dětských autosedaček, protože má požadovaný vzhled a je pohodlná pro vaše dítě, ale má také další užitečné funkce, které pomáhají udržovat čisté prostředí v autě.

Při nákupu tohoto materiálu se ujistěte, že nakupujete na místě s dobrým zákaznickým servisem, takže pokud se po nákupu vyskytnou problémy, opraví vše bez přílišných problémů.

Výroba potahu pro autosedačku – krok po kroku

Co budete potřebovat k výrobě potahu?

  • 1-2 metry bavlněné látky jako podklad
  • 1-2 metry bavlněné látky navrch
  • Suchý zip na popruh
  • Špendlíky
  • Šicí stroj
  • Nůžky

Krok 1: Příprava látky

Začněte řezáním dlouhých kusů potahové látky o rozměrech 92 x 107 centimetrů. To bude sloužit jako přední a zadní tkanina. Poté odstřihněte další 2 obdélníkové pruhy látky o rozměrech 18 x 31 cm. Ty budou sloužit jako popruh autosedačky.

Krok 2: Odřízněte rohy do zakřiveného tvaru

Nejprve vyříznete rohy do zakřiveného tvaru. Začněte tím, že v jednom rohu látky vytvoříte oblouk. Vystřihněte jej. Poté přehněte ostatní rohy tak, aby odpovídaly, a vyřízněte přesně stejnou křivku jako z prvního rohu.

Při vytváření oblouku můžete použít misku nebo vytvořit vzor z kartonu, abyste vytvořili a získali dokonalý tvar.

Inspirujte se: Jakmile budete mít praxi v šití potahů, můžete zkusit ušít i pohodlný potah do dětské elektrické čtyřkolky.

Krok 3: Sešijte přední a zadní díl k sobě

Po vyříznutí křivek přiložte pravou stranu předního a zadního dílu k sobě a pak kolem dokola nasaďte špendlíky. Nezapomeňte ponechat třinácti centimetrový otvor, který budete potřebovat později po šití. Jakmile to uděláte, můžete látku sešít podle směru špendlíků.

Po dokončení šití můžete pravé strany otočit a vyžehlit. Díky tomu bude vaše prošívání vypadat hezky a vaše rohy budou taktéž vypadat pěkně a kulatě.

Pokud používáte používat laminovanou bavlnu, budete potřebovat více špendlíků, protože často hodně klouže. Také nemusíte žehlit přímo na ní, protože by to mohlo látku spálit. Můžete použít mokrý hadr, položit ho navrch a lehce žehlit na nízký stupeň.

TIP: Víte jak prát potahy?

Krok 4: Horní šev

Dále proveďte prošívání po celém obvodu a uzavřete zmiňovanou 13 cm mezeru.

Můžete použít dvojitý šev, jednoduchý šev nebo vytvořit klikatý šev. Volba je čistě na vás.

Krok 5: Sešijte obdélníkové kusy pro popruh

Zajistěte, aby se okraje obdélníkového kusu setkaly tím způsobem, že jej složte tak, aby směřoval k pravým stranám. Šijte s centimetrovým přídavkem na švy až k okraji.

Krok 6: Vyžehlete obdélníkový kus

Po ušití obdélníkového kusu musíte šev rozžehlit. Umístěte šev doprostřed, abyste měli stejné strany.

Krok 7: Žehlete pravou stranu

Po vyžehlení otočte pravé strany ven a znovu vyžehlete. Ujistěte se, že šev je přesně uprostřed.

Krok 8: Sešijte neopracované okraje

Přeložte rohy tak, aby byly všechny neopracované okraje uvnitř uzavřeny.

Znovu dvakrát přeložte a přišpendlete.

Udělejte totéž na druhé straně. Přehoďte jej na pravou stranu látky a sešijte malý vrchní steh po obou stranách až dolů, aby se neotevíraly neopracované okraje.

TIP: Průvodce patchworkem pro začátečníky

Krok 9: Nasaďte suchý zip

Po prošití můžete nyní přidat suchý zip. Umístěte jej tak, aby ohýbal popruh a vytvořil smyčku.

Pozor – nepoužívejte suchý zip s lepidlem na zadní straně, protože může přilepit váš stroj a jehlu.

Krok 10: Připevněte popruh k potahu sedadla

Až budete s popruhem hotovi, připevněte ho k velkému kusu látky, který jste ušili.

Nezapomeňte zkontrolovat a změřit skutečný potah sedadla, protože délka popruhu bude záviset na vašich preferencích. Přišijte popruh k potahu autosedačky. A… máte hotovo!

TIP: Vyberte si tu správnou autosedačku do vašeho vozu

Závěr

Tento potah na autosedačku se velmi snadno vyrábí a může být skvělým dárkem pro miminko vaše či blízké osoby. I když nejste profesionální švadlena, zcela jistě potah podle výše uvedených pokynů zvládnete vyhotovit.

Takže se připravte s materiály, bavte se s nimi, buďte kreativní, buďte jedineční a styloví!