Články

Teplákovina: látka, která doběhla až na stupínek vítězů

Když se řekne teplákovina, mnohým z vás přijde na mysl obraz neforemných modrých tepláků s vytahanými koleny. Tato ikona české domácnosti má však s moderním pojetím látky pramálo společného. Dnes se totiž teplákovina zabydlela nejen v dílně šikovných krejčích, ale i na stranách skic proslulých módních návrhářů.

Materiál a vlastnosti látky

Teplákovina je vlastně bavlněný úplet, který však navíc vyztužili tzv. doplňkovou nití, pro větší pevnost. To je taky důvod, proč ji v obchodech často najdete pod označením „výplněk“.

Látka za svou jemnost vděčí počesané bavlně. Kůži nekouše, ale naopak spíše hladí. Oproti běžnému úpletu je o trochu těžší. Metráž teplákoviny vás spolehlivě udrží v teple a když se zpotíte, odvede přebytečnou vlhkost. Materiál drží tvar.

Druhy teplákoviny, kterou využijete ve své dílně

Na trhu se setkáte s těmito druhy teplákoviny:

Počesaná teplákovina

Látka je z rubové strany tzv. počesaná, proto vám při pohlazení bude připomínat hebký fleece anebo taky srst koťátka. Počesaná teplákovina vás příjemně zahřeje.

Teplákovina počesaná
Teplákovina počesaná

Nepočesaná teplákovina

U nepočesané teplákoviny najdete na rubové straně jemné smyčky. Látka hřeje méně než její počesaná kolegyně.

Teplákovina nepočesaná
Teplákovina nepočesaná
Rozdíl mezi teplákovinou počesanou a nepočesanou
Rozdíl mezi teplákovinou počesanou a nepočesanou

Elastická teplákovina

Látka díky přidanému elastanu dobře pruží, a tak se v ní budete moct pohodlně hýbat. Elastická teplákovina je ideální látka na šití sportovních tepláků a mikin.

Teplákovina se vydala do ulic

Teplákovina jako tzv. „nedělní uniforma“ se přibližně v polovině minulého století pozvolna dostávala z domácího a sportovního prostředí mezi „slušně oděnou“ veřejnost. Ve stylově divokých sedmdesátých letech pak už beze studu kráčela ulicemi.

Díky svým kladným vlastnostem se teplákovina pozvolna přesouvala do rozličných oblastí módy, až ji lidé přirozeně zařadili do svých každodenních outfitů.

To inspirovalo módní návrháře, kteří začali teplákovinu užívat k výrobě velmi elegantních i stylově vyhraněných kousků oblečení. Teplákovina se nakonec probojovala vysoko, dnes se z ní šijí sportovně elegantní pánské obleky i dámské večerní šaty.

Jak se v teplákovině budete cítit

  • budete se moct volně hýbat, bez škrcení a stažení,
  • když se zpotíte, prodyšná teplákovina odsaje vlhkost
  • látka vás zahřeje

    Tipy: co šít a jak o teplákovinu pečovat

Z teplákoviny si ušijete hřejivé tričko, mikinu, streetové kalhoty i elegantní šaty na příjemný večer. Dětskou teplákovinu ve své dílně proměníte v pohodlné tepláky a soupravy pro své nejmenší.

Mrkněte na teplákovinu s potiskem (oblíbená je teplákovina maskáč, superman i mimoni) i na jednobarevnou teplákovinu.

Teplákovinu svěřte pračce maximálně na 40 °C, aby si zachovala optimální tvar i dobrou kvalitu.

2 komentáře

  • Pavla

    Ahoj ☺️
    Jak šít počes teplákovinu? Mám od vás maskáč, hodně silný ☺️ Nebude se “šmodrchat” ten počes do patky?