Návody na šití

Návod na šití: Látkové odličovací tamponky

Ušijte si hezké odličovací tamponky z bambusu a bavlny, které můžete po vyprání používat znova a znova, čímž šetříte přírodu i svoji kapsu.

Co budete potřebovat: na dotek příjemnou látku, která dobře saje – my jsme použili bavlněný úplet (na líc) a bambusový úplet (na rub), který má antibakteriální vlastnosti a je šetrný k citlivé pokožce.

Tip pro vaši dílnu: Můžete použít i hebký bambusový aksamit, bio bavlnu nebo froté, které je o něco drsnější, a tak tamponek poslouží i k hlubšímu čištění pleti. 

Více o bambusu se dozvíte v článku Proč by ve vašem šatníku neměly chybět bambusové látky.

Obkreslete si kolečka na látku

Pomocí zavařovací sklenice si na látku obkreslete kolečka. Na tamponek je tak akorát průměr kruhu 7–8 cm (klasická zavařovací sklenice). 

Koleček si připravte tolik, kolik tamponků chcete ušít. My jsme na jeden tamponek použili jedno kolečko bavlněného úpletu na líctři kolečka bambusového úpletu na rub (látka je tenčí), celkem tedy 4 kolečky látky.

Kolečka vystřihněte

 Kolečka si vystřihněte. Pokud tvoříte z tenké látky, můžete si ji přehnout na půl, a tak jedním stříháním získat hned dvě kolečka. V tom případě je ideální si látku k sobě přišpendlit, aby se vám neposouvala, a kolečka byla rovná.

Položte vrstvy na sebe

Co nejpřesněji položte jednotlivá kolečka na sebe a přišpendlete je. Kolik vrstev použijete, záleží na tom, jakou máte látku.

 Sešijte látky k sobě

Teď už stačí jenom jednotlivé vrstvy sešít po obvodu k sobě pružným stehem, a tamponek je na světě! 

Pokud pracujete na obyčejném šicím stroji, nezapomeňte zvolit pružný steh, změnit přítlak patky nebo použít kráčející patku. 

Jestliže váš stroj tyto funkce nemá, použijte krátký a hustý cik cak steh. Nemáte-li s tím zkušenost, nejprve zjistěte, jak šít z úpletů na obyčejném šicím stroji.

Na hotové odličovací tamponky si můžete ušít i pytlíček ze síťoviny nebo staré záclony, ve kterém se dobře skladují i perou. Zpočátku můžou tamponky pouštět nitky, což se ale po pár vypráních ztratí. 

Tip pro vaši dílnu: Tamponky v pytlíčku jsou krásným dárkem pro kamarádku i maminku!