Články

Švadlenky, jak si vybavit domácí dílnu?

Zapomeňte na provizorní pracovní prostor, kde nic nemá své místo. Vytvořte si své vlastní kreativní království, kde budou vznikat výjimečné kousky!

Vsaďte na místo, kde se budete cítit dobře

Ať už vaší pracovnou bude samostatná místnost nebo oddělený koutek v rámci obývacího pokoje, musí to být místo, kde se budete cítit dobře. 

Váš pocit bude ovlivňovat taky dostatek přírodního světla. Nevybírejte si tedy pro svou dílnu tmavá zákoutí, naopak.

O zimních podvečerech vám bude chybět přirozené světlo, proto si pořiďte kvalitní umělé osvětlení, které vám na tvoření dobře posvítí, ale zároveň nebude nepříjemné pro oči. Ideální je lampa s otočným ramenem. 

Pokud se svou dílničku chystáte malovat nebo jinak barevně ladit, zvolte barvu, která vás bude podporovat ve vašem tvoření. 

Oranžová i žlutá barva rozvíjí kreativitu, soustředěnost a intuici. Modrá uklidňuje a je zdrojem inspirace. Zelená podporuje tvořivost, přináší klid a hojnost.

Tlukoucí srdce dílny: šicí stroj

Šicí stroj si poradí s potrhaným oblečením i novými kousky do rodinného šatníku. Na to, jak vám oblečení sedne, bude mít váš vrnící kocourek opravdu velký vliv!

Dnes na trhu potkáte řadu strojů různých cenových úrovní. Neberte však cenu při výběru šicího stroje do své dílny jako hlavní faktor. Nejdřív se samy sebe zeptejte, co chcete šít, jak často, a podle toho vybírejte.

Pokud příležitostně zašijete potrhaná kolena na teplácích svých dětí, bude vám stačit jednoduchý stroj pro začátečníky. Jestliže je však šití vaše velká vášeň a točíte jednu nit za druhou, je škoda na šicím stroji šetřit. Mrkněte na stroje, co už vydrží více.

Mimo klasický multifunkční stroj může ve vaší dílně udělat kus práce overlock, který dokonale začistí okraje oblečení i u velmi pružných látek. Coverlock zase úhledně zakončí délky rukávů i límců. 

Pokud s výběrem šicího stroje ještě tápete, přečtěte si článek, který vám pomůže správně se rozhodnout: Jak vybrat první šicí stroj? 3 otázky, se kterými najdete ten pravý

Nešetřete ani na galanterii

Když už se pouštíte do ruční práce, respektujte její pověst. Pořizujte si kvalitní nitě, které se hned tak nepřetrhnou. Také spolehlivé knoflíky, nůžky, zipy, špendlíky i nýtovací knoflíky, se kterými se vám bude v dílničce tvořit jedna radost. Investovat do poctivé galanterie se vyplatí.

Co se týká látek, vsaďte na kvalitní metráž, díky které vaše výtvory vydrží dlouho krásné.

Další vybavení, které ve své tvořivé dílně oceníte

Základ v podobě příjemného místa a šicího stroje s příslušenstvím máme. Co se vám bude do dílny hodit dále?

Pracovní stůl a židle. Výběr prostorné pracovní plochy a židle šetrné ke zdraví nepodceňte. Když se budete cítit pohodlně, budete tvořit s větší radostí.

Krejčovská panna. Věrná společnice, která je při zkoušce modelů vždy po ruce. Pannu pořídíte jedné velikosti i s nastavitelnými mírami.

Úložný prostor. Látkám pořiďte bytelný regál či skříň, kde v bezpečí počkají na svůj přerod. Galanterii uložte do přehledných krabiček nebo průhledných plastových boxů.

Knihovna. Ráda se při šití inspirujete v populárně naučné literatuře anebo pravidelně odebíráte časopis z oboru? Najděte inspiraci ve své dílničce čestné místo. 

Kde hledat inspiraci se dozvíte v článku: Inspirujte se: knihovna jedné švadlenky.

Zdroj hudby. Pusťte do své dílny tóny, které inspirují vaše tvůrčí já.

Pokud budete potřebovat s vybavením své dílničky poradit, zavolejte nám. Rádi pomůžeme na svět dalšímu látkovému království!