Články

Romantička, diva, rebelka: Jaký jste typ dle stylu oblékání?

Nosíte ráda kostýmky, sportovní oblečení nebo spíš rozevláté sukně? Snad od všeho trochu. Jak poznáte styl, ve kterém to budete opravdu vy?

Typologie 8 stylů oblékání

Styly oblékání a určité charaktery dala dohromady módní návrhářka Táňa Havlíčková. Je přesvědčená, že spousta z nás se obléká tak, jak se naučila od svých blízkých nebo jak to od nás žádají společenské okolnosti. Takový stav nám však brání naplno se projevit a naše energie klesá.

Poznáte-li svůj styl, získáte sebevědomí pokaždé, když se ráno hodíte do gala:

1. Romantička

Tuto ženu poznáte podle jakési jemnosti, která doprovází veškeré její počínání. Miluje všechno živé, je výsostně trpělivá k dětem a dokáže být velmi empatická.

Romantičku nejčastěji potkáte oděnou do typicky ženských skříňových kousků, jako jsou šaty, sukénky nebo kabátky. Potrpí si na knoflíčky a jemné materiály jako je hedvábí,  krajka či  viskózový úplet. Tato žena ráda chodí po světě čistá, upravená a voňavá.

2. Dáma

Ať elegantní ženu potkáte kdykoliv, vždycky bude dokonale upravená. Nezáleží, jestli míří na večírek nebo s dětmi na pískoviště, perfektní sladění ji provází na každém kroku. Její silnou stránkou je řád a stabilita.

Základem šatníku dámy jsou sukně, halenky a kostýmky z ronga. Nepohrdne límečky, knoflíčky ani řasením. Velmi jí záleží na tom, jakou kabelku si nese v ruce a jestli se hodí k jejím botám. Elegantní žena nepodléhá módním výstřelkům.

3. Diva

Atraktivita okázalé ženy spočívá v její sebejistotě a nenucené dokonalosti. Diva je jemná a oplývá láskou, hojností a nekonečnou energií. Protože se obléká do těch nejluxusnější kousků a voní drahým parfémem, nikdo ji nepřehlédne.

Divu poznáte podle nevtíravě luxusního oblečení. Halí se do kvality, která podtrhuje její noblesní vzezření, a obklopuje se hezkými a dobrými věcmi – šperky, prádlo, vytříbená vína, příjemný interiér.

4. Avantgarda

Avantgarda se na rozdíl od 3 předchozích výrazně odlišuje. Nedbá na společensky přijatelné varianty. Také je jemná a ženská, ale tíhne ke všemu, co pochází z přírody. Má tedy na sobě ráda bavlnu, len a hedvábí. Přitahují ji šperky z kovu, kamene a dřeva.

Avantgardy si svou odlišnost umějí náležitě vychutnat. V jejich šatníku najdeme dlouhé sukně, ponča a tuniky.

5. Sporťačka

Tato žena umí brát život sportovně. Je to veselá bytost a správná kamarádka, která nezkazí žádnou legraci. Její aktivitě a energii budete jen stěží stíhat. Snadno se seznamuje a těžko ji uvidíte zasněnou.

Džíny z rifloviny a jiné kalhoty jsou pro sporťačku jasná volba. Když už sukně, tak krátká a strohá. Sporťačka je jako ryba ve vodě v tričku, mikině nebo bundě výrazných barev.

6. Ležérní

Žena pozorovatelka bývala mírnou holčičkou se zálibou v literatuře. Je jako jezero – klidná hladina a pod ní velká hloubka. Pozorovatelka je jemná, empatická a intuitivní. Tuto silnou duši jen tak něco nezlomí.

Její outfit je jednoduchý a barevně nevýrazný. Pozorovatelka se cítí dobře v kalhotách z rifloviny, košili z bavlny a velkých svetrech z příjemné svetroviny. Důležité je, aby její oblečení postrádalo jakékoliv ozdoby. Tak její vnitřní síla naplno vynikne.

7. Rebelka

Tato žena se v mnoha ohledech podobá pozorovatelce. V jejím výrazu však spatříte něco, co jinde ne – drzost, provokaci a velkou energii „zvedat vítr“. Rebelka je tajemná, hrdá a často sama sobě nerozumí. Potkáte ji v umělecké branži nebo někde, kde může být tvůrčí a volná.

V oblékání má ráda jednoduchost a s nadšením provokuje. Proto na ní uvidíte obyčejné džíny, svetry nebo trička doplněné o něco výrazného, nečekaného, ať už barevně nebo stylově.

8. Hvězda

Extravagantní dívenka miluje pochodovat v máminých podpatcích a s radostí si zkouší i její šperky. Nejlépe se cítí být středem pozornosti. Když vyroste, ráda dosahuje obecně nejlepšího – nejmodernější džíny, nejkrásnější účes, nejžádanější kluk.

Hvězda potřebuje zářit, k čemuž vyžaduje obdiv. Má smysl pro módu, a tak vždy ví, po čem sáhnout. Základem jejího outfitu jsou lesklé materiály, kůže, krajky a podpatky.

Oblečení pokrývá nejméně 80 % vašeho těla, které přijímá jeho energii. To, co na sobě nosíte tedy ovlivňuje, jak se budete chovat. Ať už se vidíte v jedné škatulce nebo se najdete ve vícero typech, oblékejte se do toho, co si žádá vaše já.

Jedno mají všechny typy žen společné – každá je ráda výjimečná. Ušijte si na sebe proto kousek, který nebude mít žádná jiná.

Nápady na to, jak a co šít, najdete tady: Inspirujte se: knihovna jedné švadlenky.